Lichaamsgerichte Therapie

Lichaamsgerichte traumatherapie

Zodat de energie weer vrij kan stromen

Als een ervaring overweldigend is geweest en je dit niet goed kunt verwerken, dan ontstaan er blokkades in je lichaam. Met lichaamsgerichte traumatherapie kun je deze bevroren energie weer losmaken zodat de energie weer vrij kan stromen.

Hoe ontstaat een trauma?

Tijdens een heftige of levensbedreigende situatie heeft je lichaam een natuurlijke impuls: er wordt energie gemobiliseerd om te vechten of te vluchten. Als vechten of vluchten niet mogelijk is, bijvoorbeeld als baby, blijft er maar één mogelijkheid over. Je gaat je terugtrekken in jezelf en jezelf afsluiten, oftewel je ‘bevriest’.

Na afloop van de heftige situatie, komt je lichaam gewoonlijk weer uit de staat van bevriezing. Je lichaam kan de energie ontladen, ontspannen en weer verder gaan. Soms lukt het echter niet om uit die bevroren staat te komen: angst speelt daarin een rol. De energie kan dan niet ontladen en zet zich vast in je lichaam. Je hersenen denken nog steeds dat er gevaar is en je lichaam blijft in een alerte staat. We spreken dan van trauma.

soms lukt het echter
niet om uit die bevroren
staat te komen…

Er zijn twee soorten trauma’s  

  • Een shocktrauma ontstaat, op elke leeftijd, door één of meer heftige gebeurtenissen zoals een ongeluk, een moeilijke geboorte, het verbreken van een relatie en natuurgeweld.
  • Een ontwikkelingstrauma ontstaat als we in de kindertijd overbelast zijn geweest en een onveilige en emotioneel tekortschietende omgeving hebben gehad. Voorbeelden zijn huiselijk geweld, verwaarlozing, pesten en ziekenhuisopnames.

Onder ideale omstandigheden ontwikkel je een optimaal werkend zelfregulerend vermogen. Je bent dan in staat om binnenkomende prikkels goed te verwerken. Door trauma in de kindertijd kan dit regulerend vermogen zich minder goed ontwikkelen. Dit heeft weer invloed op je reactie op een volgende overweldigende situatie. De binnenkomende prikkels kunnen dan al snel overspoelend zijn.

Symptomen

Door de geblokkeerde energie in je lichaam ontstaan traumasymptomen, zoals:

  • stress, hyperactiviteit
  • depressiviteit, dissociatie, verwarring
  • verstoorde eet- en slaappatronen, verslavingen
  • overgevoeligheid, angst- en paniekaanvallen
  • moeite met het aangaan van echt voedende relaties

Een traumasessie

In mijn sessies gebruik ik therapievormen die erop gericht zijn om op een zorgvuldige manier je lichaam te helpen de bevroren energie stukje bij beetje los te maken. Het lichaam is belangrijk, hierin liggen al jouw herinneringen en reacties opgeslagen. Vanuit de volwassene, in het hier en nu, is het mogelijk om bij je lichaamssensaties te blijven en hier helderheid over te krijgen. We vertragen om alle tijd en rust te hebben voor wat er bovenkomt en om ruimte te maken voor het loskomen en ontladen van de vastgezette energie. Ik werk met hulpbronnen en andere traumatechnieken. Ook integreer ik onderdelen van de lichaamsgerichte psychotherapie.

Als de vastgezette energie ontladen is, kan je lichaam zich eindelijk ontspannen. Er komt ruimte in je zenuwstelsel om weer optimaal te functioneren. Je zelfregulerend vermogen kan herstellen zodat je heftige ervaringen in de toekomst beter kunt hanteren. Er is rust en je energie kan weer vrij stromen.

 

je energie kan weer vrij stromen

Een volgende stap?

In een gratis kennismakingsgesprek is er ruimte om te praten over wat jou bezig houdt, waar je tegenaan loopt. We leren elkaar een beetje kennen en er is tijd voor vragen en uitleg over de therapie. We bespreken hoe we verder gaan en kunnen afspreken voor verdere sessies.