Lichaamsgerichte Therapie

Lichaamsgerichte psychotherapie

Plezier, vertrouwen en verbinding

Wat ligt er achter jouw onvrede, angst, pijn en verdriet? Wat zijn je verlangens? Zou je meer vanuit je eigen, oprechte overtuigingen willen leven?

Misschien kan lichaamsgerichte therapie je helpen. Het uitgangspunt van deze therapie is dat ervaringen en overtuigingen uit je vroege jeugd invloed hebben op je huidige leven. Ze kunnen je belemmeren om jezelf te zijn en klachten veroorzaken. Nu, als volwassene, kun je onderzoeken welke belemmerende overtuigingen je hebt opgedaan en hoe je die kunt omzetten in vrije, positieve overtuigingen van en over jezelf. Hierbij is je lichaam een belangrijke informatiebron. De lichaamsgerichte therapie kan je helpen meer in contact te komen met je essentie en je levenskracht.

Toen, het kind

Je komt op aarde als een puur, open, nieuwsgierig kind, vol vertrouwen en levenslust. Als je eerste levensfase ideaal verloopt, heb je alles in huis om je gelukkig en vrij te voelen. De realiteit is dat er altijd wel omstandigheden zijn die minder ideaal zijn, waardoor je negatieve ervaringen opdoet. Voorbeelden van zulke omstandigheden zijn: onvoldoende aandacht en aanraking, afwijzing of verlies van een dierbare.

Zo ontstaan er negatieve overtuigingen over jezelf, zoals ‘Ik ben niet de moeite waard’ en ‘Ik ben niet om van te houden’. Je gaat je aanpassen, je onderdrukt je emoties en behoeften en je ontwikkelt strategieën om te overleven. De overtuigingen en overlevingsstrategieën die ontstaan in je eerste levensjaren neem je, terecht of niet, in je verdere leven mee.

je komt op aarde als een puur,
open, nieuwsgierig kind

Hier en nu, de volwassene

Nu, als volwassene, kunnen deze strategieën en overtuigingen je belemmeren. Ze kunnen je beperken in je persoonlijke groei en leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

Lichamelijke en psychische klachten zoals;

  • vermoeidheid, pijnklachten
  • angsten, piekeren, afwezig zijn
  • weinig zelfvertrouwen, moeite met relaties
  • overgevoeligheid of juist niets voelen

Lichaamsgerichte therapie

In een veilige omgeving, met mijn steun en begeleiding, ga je op zoek naar de oorsprong van je belemmerende overtuigingen. Waarom ben je weg gegaan van wie je in essentie bent? Welke emoties en behoeftes heb je onderdrukt? In dit proces van bewustwording draait het niet alleen om het voeren van gesprekken, ook de wijsheid van je lichaam wordt aangesproken.

Je lichaam is een prachtige informatiebron. Het spiegelt wat je hebt meegemaakt: je geluk en je pijn. Voorbeelden hiervan zijn buikpijn krijgen bij bepaalde herinneringen of stoppen met ademen als iets heel spannend wordt. Het werken met lichaamsgerichte oefeningen is een ingang om emoties en spanningen die in je lichaam opgeslagen zijn, te herkennen en ruimte te geven. Je gaat leren je verlangens te uiten en je eigen grenzen te stellen.

Naast gesprekken en lichaamsgerichte oefeningen werk ik met ademoefeningen, ontspanningsoefeningen, oefeningen met het innerlijk kind, geleide fantasie, lichaamsgerichte traumatherapie en meditatie.

Je kunt nu, met je nieuwe inzichten en je hervonden levenskracht bewust andere keuzes maken. Negatieve overtuigingen, opgedaan in je kindertijd, kunnen veranderen in vrije keuzes van de volwassene. Je kunt leven in vrijheid, vanuit je eigen, oprechte overtuigingen. Je kunt je verbinden met wie je in essentie bent: mooi, puur en compleet.  

mooi, puur en compleet

Een volgende stap?

In een gratis kennismakingsgesprek is er ruimte om te praten over wat jou bezig houdt, waar je tegenaan loopt. We leren elkaar een beetje kennen en er is tijd voor vragen en uitleg over de therapie. We bespreken hoe we verder gaan en kunnen afspreken voor verdere sessies.